Profile Dynamics - Drijfverenanalyse

De wereld verandert in hoog tempo en dat vraagt om aanpassingsvermogen van organisaties én de mensen die er werken. Hoe houden we onze organisaties slagvaardig en flexibel? En onze mensen scherp, up-to-date en betrokken?

De Profile Dynamics aanpak
1. Geeft je inzicht in de persoonlijke drijfveren van mensen;
2. Laat zien hoe drijfveren doorwerken in teams en organisaties;
3. Geeft je handvatten om hiermee aan de slag te gaan met individuen en teams en de organisatie te verbeteren.

Teamontwikkeling:
Hoe krijg je een optimaal presterend team? Het verschil tussen een succesvol en minder succesvol team zit vaak in de dynamiek binnen een team en de diversiteit qua samenstelling. Kunnen mensen goed met elkaar communiceren? Lijken zij op elkaar (vanuit hun drijfveren)?
Inzicht krijgen in de groepssamenstelling qua onderlinge functies, drijfveren en rollen, de takenverdeling en de aansluiting van de groep binnen de organisatie, is een goed startpunt voor teamontwikkeling. Met deze inzichten kun je kijken of je de samenstelling van het team kunt aanpassen, door bijvoorbeeld medewerkers met complementerende drijfveren aan te nemen, of door huidige medewerkers te motiveren aanvullende vaardigheden te ontwikkelen.

Conflictmanagement:
Waar mensen samenwerken, kunnen conflicten ontstaan. Niemand zit daarop te wachten, want daarmee gaan waardevolle menskracht en middelen verloren. Het is zaak om conflicten zo snel mogelijk op te lossen. De persoonlijke drijfverenanalyse laat zien met wie je van nature goed of minder goed kunt samenwerken en waar mogelijke conflicten op de loer liggen.

Leiderschap:
Hoe doe ik het goed? Dat vraagt menig leidinggevende zich wel eens af. Hoe kan ik meer doen met minder middelen? Hoe ga ik om met mijn medewerkers? Past mijn stijl van leidinggeven nog wel bij deze tijd? De belangrijkste stap op weg naar realistisch leiderschap? Zelfinzicht: weten wie je bent en wat jouw drijfveren zijn.

Werving & selectie:
Elke functie vereist specifieke kennis, kunde en vaardigheden. Het gaat vaak om competenties die moeilijk in één persoon te verenigen zijn. Onderzoek of de drijfveren van een sollicitant goed aansluiten op de functie-eisen van de vacature en de samenstelling van het team.

Organisatieontwikkeling:
Drijfveren bepalen de cultuur van de organisatie waarmee medewerkers en leidinggevenden zich identificeren. Hoe hoger de identificatie, hoe sterker de betrokkenheid en loyaliteit. Elke medewerker neemt zijn eigen unieke combinatie van drijfveren mee en brengt deze mee in het team en in de organisatie. Elke organisatie heeft eigen waarden, die de bedrijfscultuur vormen. Deze waarden zijn gekoppeld aan drijfveren.

Competentiemanagement:
Uit onderzoek van David McClelland blijkt dat intelligentie en schoolresultaten nauwelijks voorspellende waarde hebben als het gaat om prestatie. Het blijkt dat motivatie de bepalende factor is voor betere performances (uitgaande van een vergelijkbaar basisniveau aan vereiste kennis en vaardigheden). Jouw organisatie, team en ook jijzelf hebt een unieke combinatie van drijfveren. Met onze instrumenten kijk je naar de eigen drijfveren en die van de kandidaat. Onze analyses bieden jou inzicht en geven jou handvatten om de beste kandidaat voor de job te selecteren: de kandidaat die niet alleen geknipt is voor de baan, maar die het beste bij het team en de organisatie past qua drijfveren. Die ‘op dezelfde golflengte zit’.

 

Interesse in een Profile Dynamics Analyse?

Wij horen het graag!

Vragen over Profile Dynamics?

Marjolein Hartsuiker

Marjolein Hartsuiker vertelt helpt je graag verder